[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

STACKÖRN

Stackörn

 - Stackörnin saari sijaitsee noin 28 kilometriä lounaaseen Tammisaaresta. Etäisyyttä Hankoon, joka sijaitsee Stackörnistä etelään, tulee vain noin 7 kilometriä. Pituutta saarella on 650 metriä ja leveyttä saaren leveimmässä kohdassa on noin 320 metriä.

- Suurempia korkeuseroja saarelta löytää käytännössä ainoastaan saaren koillisosasta. Muutoin korkeuseroja ei juuri ole. Kasvillisuus saarella on runsasta ja saarta peittääkin paikka paikoin tiheä metsä. Saaren koillisrannalla sijaitsee myös kahlaamo, josta pääsee Gunnarsholmin saarelle.

- Paras ankkurointipaikka veneelle sijaitsee myös tällä kahlaamon alueella, jossa vesi Gunnarsholmin puoleisella rannalla on yli kolme metriä syvää aivan rantaviivalle saakka. Muutoin itse Stackörnin rannat ovat kivisiä tai kaislikon peitossa täten tarjoten todella vähän hyviä ankkurointipaikkoja.

- Stackörnissä ei ole asutusta, joten saarella voi rauhassa kävellä ja tutustua yhteen Hangon rintaman taistelupaikoista. Ainoastaan etelärannalla on syytä ottaa huomioon Horsön saarella oleva kesämökki, jonka laiturirakenne ulottuu lähes Stackörnin rantaan.

II Joukkue

- Saarelta löytyy erittäin vähän rakenteiden jäänteitä. Tämä oli pieni yllätys, koska saari on kuitenkin sijainnut etulinjan keskipisteessä ja oletus oli, että venäläiset olisivat linnoittaneet saaren vahvasti. Kuitenkin ainoastaan seitsemän rakenteen jäänteet pystyy juuri ja juuri löytämään saarelta. Stackörnin itäosa vaikuttaa olevan täysin tyhjä minkäänlaisista linnoitteista.

- Rakenteiden vähyyttä selittää osaltaan se, että Horsön on kuitenkin ollut vahvasti linnoitettu ja miehitetty. Horsön ja Stackörnin saarta erottaa ainoastaan kapea salmi, joten Stackörnin pitämiseksi olisi myös Horsön saari täytynyt vallata.

- Stackörniä ei voi millään tavalla suositella käyntikohteeksi, koska rakenteita ei saarella juurikaan ole. Toki saarella voi tutustua paikan päällä ja kaikessa rauhassa tiedusteluhyökkäyksen kulkuun, mutta juuri mitään muuta nähtävää ei Stackörnissä ole.

Tiedusteluhyökkäys Stackörnille 13.07. - 14.07.1941

Stackörnin rakenteet (Kartassa siniset neliöt)

 

Rakenteen numero kartalla

Huomautus

Rakenne No. 1

 

Rakenne No. 2

 

Rakenne No. 3

 
Rakenne No. 4

 

Rakenne No. 5

 

Rakenne No. 6  
Rakenne No. 7  

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela