[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [VESTERVIK]  [BREDVIK]  [GRUNDSUND]  [RILAX]  [STORÖN]  [PARGAS]

[PRÄSTKULLA]  [LÅNGSTRAND]  [VIMONBÖLE]  [STORHOLMEN]  [SKOGBYTRÄSKET]  [HARPARSKOG]  [SPJUTBÖLE]

[BJÖRKKULLA]  [VITSAND]  [BJÖRNHOLMEN]  [ODENSÖ]  [SOMMARÖ]  [SKÅLDÖ]  [BAGGÖN]  [SIVUKARTTA]

 

SKOGBYTRÄSKET

Skogbyträsketin alue

  Karttamerkit

- Skogbyträsketin alue on sangen mielenkiintoinen siinä mielessä, että kyseessä on etumaasto. Neuvostoliiton vuokra-alueen rajalle ei jossain kohdin ole kuin kilometrin matka. Pääpuolustuslinjalle jossa aseistetut linnoituslaitteet ovat, on noin kilometrin kahden matka. Siitä huolimatta, että etäisyys rajalinjalle on erittäin pieni, ei Skogbyträsketin alueelle ole merkitty kuin yksi aseistettu rakenne. Lisäksi suurin osa majoitusbunkkereista/korsuista on merkitty ilman panssarintorjuntatykkien suojia.

- Johtopäätös on väistämättä se, että kyseiset rakenteet merkittiin kartalle suhteellisen myöhäisessä vaiheessa. Luultavasti vasta kesällä 1941, kun oli käynyt selväksi etteivät venäläiset lähtisi kovin aktiivisesti hyökkäämään Hankoniemellä. Kantalinnoitteiden merkitseminen etumaastoon aikaisessa suunnitteluvaiheessa vuonna 1940 olisi sangen kummallista. Miksi merkitä betonisia linnoitteita alueelle, josta hyökkäyksen tullen olisi luovuttu viivytystaistelua käyden ennen päälinjaa?

- Lähes kaikki numeroidut rakenteet löytyvät alueelta, mutta yksikään ei ole betoninen rakenne. Tämäkin tukee olettamusta, että rakenteet rakennettiin ja merkittiin kartalle myöhemmin kuin 1940. Mitään merkkejä betonisten linnoituslaitteiden rakentamisesta ei alueella myöskään ole.

Ruotsalaisen vapaaehtoispataljoonan (SFB) muistomerkki

- Parhaiten säilynyt korsun jäänne on rakenne numero 208. Kyseinen korsu sijaitsee aivan tien vieressä ja tarkkasilmäinen voi sen huomata tiellä kävellessä tai ajaessa. Muita helposti tunnistettavia korsun jäänteitä ovat rakenteet numero 204 sekä 220. Lisäksi sisäänkäynti rakenteeseen numero 206 näkyy tielle. Rakenteen jäänteen ovat kuitenkin puut ja pensaat vallanneet, joten minkäänlaista järjellistä valokuvaa rakenteesta ei saa. Jäänteen reunat kyllä hahmottaa tarkkasilmäinen ohikulkija.

- Yksi mielenkiintoisimmista paikoista on alue missä rakenne 209 sijaitsee. Kyseisestä rakenteesta ei ole juuri mitään merkkejä jäljellä. Lähistöllä olevan Skogbyn ruukin alueella kuitenkin toimi sodan aikana alalohkon esikunta. Itse esikunta oli majoittuneena myllyyn. Mylly on nykyään surullisessa kunnossa, vain ulkoseinät seisovat paikoillaan. Minkäänlaista kylttiä alueella ei ole muistuttamassa myllyn merkityksestä sodan aikana. Itse Skogbyn ruukki on myös tutustumisen arvoinen paikka, jos alueella sattuu liikkumaan. Lisäksi lähellä entistä esikunta-aluetta on sodanaikaisen saunan jäänne. Saunan jäänteen pohjalla lojuu lisäksi vanha kiuas. Kukaan ei varmasti osaa täydellä varmuudella sanoa onko kiuas todella sota-ajalta vai ei, mutta sauna kyseisessä paikassa on varmuudella sijainnut.

- Peitenimet bunkkereille ovat eläimiä taikka miehen ja naisen nimiä.

- Henkilökohtaiset huomautukseni perustuvat tilanteeseen puolustuslinjassa vuosina 2005 ja 2006.

Rakenteet 2xx

- Yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikki rakenteet, jotka oli numeroitu alkaen numero kahdella Skogbytrasketin alueella, olivat majoitusbunkkereita/korsuja. Poikkeuksen muodostaa rakenne 207, joka oli konekivääripesäke. Lisäksi ainakin suunnitelmatasolla rakenteeseen kuului majoitustilat.

 

Numero Peitenimi Linnoituskortti Huomautus

204

Eero

Ei

 

206 Timo Ei  
207 Aku Ei  Lähistöllä on myös panssarivaunu-
estettä.
208 Markku Ei  Korsun jäänne on erittäin hyvässä kunnossa.
209 Pertti Ei  Sijaitsee lähellä entistä alalohkon esikuntaa.
210 Jyrki Ei  
220 Saara Ei Löytyy täsmälleen kartan osoittamasta paikasta.

 

Muut rakenteet puolustuslinjassa

 

Kuvaus Huomautus

Sauna

Jäänteen pohjalla on edelleen kiuas.

Korsun jäänteitä

 

Copyright © 2005, 2006 Kimmo Nummela