[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [VESTERVIK]  [BREDVIK]  [GRUNDSUND]  [RILAX]  [STORÖN]  [PARGAS]

[PRÄSTKULLA]  [LÅNGSTRAND]  [VIMONBÖLE]  [STORHOLMEN]  [SKOGBYTRÄSKET]  [HARPARSKOG]  [SPJUTBÖLE]

[BJÖRKKULLA]  [VITSAND]  [BJÖRNHOLMEN]  [ODENSÖ]  [SOMMARÖ]  [SKÅLDÖ]  [BAGGÖN]  [SIVUKARTTA]

 

SKÅLDÖ

Skåldön alue

  Karttamerkit

- Skåldön alueen linnoitteista lähes puolet sijaitsee kahdessa alueen saarista. Näistä ei kuitenkaan juuri löydy jäänteitä rakenteista. Svedjeholmenin saarelta löytyy yksi ainoa kuoppa ja pätkä yhdyshautaa. Kyseessä on rakenne 442, joka jäänteestä päätellen oli konekivääripesäke. Rakenteen ampumasuunta on yhteneväinen linnoituskartan osoittaman ampumasuunnan kanssa. Muita rakenteita ei saarelta löydy. Svedjeholmenissa on sodan aikana ollut siviilirakennuksia, jotka ovat kyenneet tarjoamaan joukoille majoitustilat. Näin ollen rakenteiden 451 ja 452 rakentamisen aloittaminen olisi ollut lähes turhaa tilanteessa, jossa muut etulinjan aseistetut rakenteet olivat vielä kesken.

- Svedjeholmenin saarelle pääsee rantautumaan isollakin veneellä saaren länsipäähän, jossa veden syvyys on noin kolme metriä. Suosittelisin kuitenkin jättämään saaren rauhaan, koska kaikki mitä saarella on koskien Harparskog-linjaa, näkyy tässä esityksessä olevista kuvista. Rakenteiden puuttumisen vahvisti myös saarella oleva kesäasukas.

- Toinen alueen kahdesta saaresta on Skallholmen. Saari on yksityissaari, joten tähän pätee myös se, että paikka tulisi jättää rauhaan. Tätä esitystä varten tekemäämme retkeen saarelle, saimme luvan eräältä saarella olevalta kesäasukkaalta. Rakenteiden 444 ja 455 olemassaoloa emme pystyneet täydellä varmuudella toteamaan, koska alueella sijaitsee kesämökki. Luultavaa on kuitenkin, ettei kumpaistakaan rakennetta rakennettu. Saaren kärkeä pystyy myös mantereen puolelta tarkastelemaan sen verran tarkasti, että voi todeta ettei ainakaan mitään louhintatöitä ole suoritettu saaren kärjessä, jonne rakenteet on kartalla merkitty.

Kenttätykki tuliasemassa lähellä rautatietä

- Jos alueen kahdella saarella on vähän linnoitteita, niin sama pätee myös mantereen puoleisiin rakenteisiin. Selkeästi mielenkiintoisin rakenne mantereella on tykkiasema 74, a & b. Asema on ollut toimintakunnossa ja miehitetty sodan aikana. Tykkiasemasta on myös ilmeisesti otettu sodan aikana valokuva. Kun vertailee sodanaikaista maisemaa nykyhetkeen, pystyy toteamaan paljon yhtäläisyyksiä.  Aseman tämänhetkinen kunto on sangen surkea. Vesi ja lieju on vallannut kummatkin tykkipesäkkeet. Toisessa kasvaa jopa puu keskellä pesäkettä.

- Rakenteiden tyhjentäminen ei varmasti talkooporukalla olisi välttämättä aivan mahdoton tehtävä ja tästä onkin ollut jonkin verran keskustelua erään alueen asukkaan kanssa. Kyseinen henkilö pystyi myös vahvistamaan, että tykkiaseman taakse merkitty tähystys- ja tulenjohtopesäke on ollut olemassa. Rakenne on ollut tulenjohtotorni (eldledningstorn). Eräs kyläläinen kuitenkin purki tornin sodan jälkeen, koska se oli vaarallinen kylän lapsille. Torni on ilmeisesti ollut kolmionmallinen ja tornin tukiraudat ovat edelleen jäljellä kalliossa.

- Henkilökohtaiset huomautukseni perustuvat tilanteeseen puolustuslinjassa vuosina 2005 ja 2006.

Rakenteet, jotka on numeroitu kahdella numerolla

- Kahdella numeroidut asemat Skåldön alueella olivat tykkiasemia. Näistä kahdesta asemasta numero 74, a & b, oli miehitetty sodan aikana. Myös rakenteen 49 rakentaminen on ainakin aloitettu, vaikka rakennetta ei täysin valmiiksi olekaan saatu.

 

Numero

Linnoituskortti

Huomautus

49

Ei

 

74, a & b Kyllä Asema oli miehitettynä sodan aikana. Aseman nykykunto on erittäin heikko.

 

Rakenteet 4xx

- Kaikki asemat Skåldön alueella, tykkiasemia lukuun ottamatta, oli numeroitu alkaen numero neljällä. Koska rakenteita on yhteensä kolmetoista, on rakenteissa suuria eroavaisuuksia.

 

Numero

Linnoituskortti

Huomautus

442 Ei

 

443 Ei  
444 Ei  
451 Ei Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Harparskogin alueelta.
452 Ei Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Harparskogin alueelta.
453 Ei Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Harparskogin alueelta.
454 Ei Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Harparskogin alueelta.
455 Ei Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Harparskogin alueelta.
456 Ei  
457 Ei  
458 Ei  
462 Ei  
463 Ei  

 

Muut rakenteet puolustuslinjassa

 

Kuvaus Huomautus

Korsun jäänteitä

 

Copyright © 2005, 2006 Kimmo Nummela