[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

MORGONLANDET

Morgonlandet

 - Morgonlandetin saari sijaitsee keskellä merta, noin 16 kilometrin päässä Hangosta, joka sijaitsee Morgonlandetista koilliseen. Bengtskärin majakka sijaitsee lounaassa noin 12 kilometrin päässä. Hyvällä kelillä majakka on näkyvissä Morgonlandetista. Örön linnake, joka oli lähin paikka mistä Morgonlandetissa ollut tähystyspartio olisi apua voinut saada, sijaitsee luoteessa noin 22 kilometrin päässä.

- Morgonlandetin kasvillisuus on hyvin niukkaa. Kanervikot hallitsevat kalliosaarta ja ainoastaan saaren itäpuolella on pieni metsikkö, josta löytyy jo nyt lähes umpeenkasvanut ja kuivunut lampi. Tähän lampeen luutnantti Ahlblad miehineen yritti piiloutua yöllä 16.07.1941 maihinnousseita venäläisiä.

- Saarella käydessä tajuaa sen miten toivoton tunne Ahlbladilla ja hänen miehillään on täytynyt olla. Saaren pieni metsikkö on ainut paikka mistä suojaa voi yrittää etsiä. Muilta osin saari on kalliota ilman minkäänlaista näkösuojaa. Ilman venettä saarelta ei myöskään pääse millään pois. Uintimatka avomerellä ei yksinkertaisesti tule edes kysymykseen.

Långträskin maastossa

- Rantautuminen saarelle on erittäin vaativa operaatio, jota ei missään nimessä kannata harkita muuten kuin erittäin hyvällä kelillä. Saaren koillisrannalla on kaksi jykevää paalua, joihin veneen voi kiinnittää päivävierailun ajaksi myös ilman ankkuria. Morgonlandetin luoteisrannalla on myös pienehkö laguuni, jonne voi pienellä veneellä ajaa. Lähestyminen laguuniin maista katsottuna näyttää kuitenkin todella hurjalta soutuvenettä isommalla veneellä, joten koillisranta tarjoaa oikeastaan ainoan rantautumispaikan.

- Koillisrannalla on myös joitakin kallioon kiinnitettyjä lenkkejä, joihin veneen saa ankkuroidessa kiinni. Saaren lähivedet ovat myös erittäin kivikkoisia, joten lähestyminen kannattaa suorittaa rauhallisesti ja harkiten.

- Hangon rintaman aikaisia rakenteita saarelta ei löydy. Kaikki tykkiasemat ja muut rakenteet mitä saarelta löytyy, ovat rakennettu venäläisten lähdön jälkeen. Olen kuitenkin liittänyt nämä asemat osaksi tätä esitystä, koska mielestäni ne osoittavat hyvin sen, kuinka tärkeä paikka Morgonlandet oli Hangon vuokra-alueen aikana sekä sen jälkeen.

- Jos Morgonlandetin tapahtumat kiinnostavat on saari ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Saaren koko sekä Morgonlandetin tähystyspartion sieppaus ovat pienen mittakaavan tapahtumia, joten tapahtumien kulkua pystyy mielessään seuraamaan paikan päällä.

"Tapaus" Morgonlandet 16.07.1941

Morgonlandetin rakenteet (Kartassa siniset neliöt)

 

Rakenteen numero kartalla

Huomautus

Rakenne No. 1

Tulenjohtotorni/pesäke.

Rakenne No. 2

Tykin jalusta.

Rakenne No. 3

Tykkiasema ja ammusvarasto.

Rakenne No. 4

Tykkiasema ja ammusvarasto.

Rakenne No. 5

Tykin jalusta.

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela