[SISÄLLYSLUETTELO]  [HARPARSKOG-LINJA]

[GALLERIA]  [INFO]  [LINKIT]  [LÄHTEET]  [SIVUKARTTA]  [PÄIVITYKSET]

 

INFO

Hangossa viimein. Ruotsalaiset vapaaehtoiset tarkastavat kaupunkia talo talolta

RAKENTEET JOTKA EIVÄT OLE MUKANA TÄSSÄ ESITYKSESSÄ

- Jotain on aivan varmasti jäänyt uupumaan tästä esityksestä, koska kahden ihmisen on lähes mahdotonta aukottomasti haravoida puolustuslinjaa lävitse. Siinä tarvitsenkin Sinun apuasi. Olisin erittäin kiitollinen ihmisten lähettämistä selostuksista koskien puolustuslaitteita, jotka uupuvat tästä esityksestä. Mikään havainto ei ole liian vähäinen, etteikö siitä voisi lähettää minulle lyhyttä kuvausta. Lisäksi jos mahdollista, niin puolustuslaitteen sijainti olisi hyvä merkitä kartalle.

- Alla oleva karttalinkki on sijainnin ilmoittamisessa erittäin hyvä. Kyseisessä kartassa näkyy oikeassa yläkulmassa koordinaatit. Jos klikkaat kartalla kohtaa, jossa mahdollinen puolustuslaite sijaitsee, niin oikeassa yläkulmassa näkyy paikan koordinaatit. Nämä koordinaatit riittävät sijainnin ilmoittamisessa, jos muuta karttaa ei ole käytössä. Koordinaattien lisäksi karttaan voi myös merkitä sijainnit, klikkaamalla kohtaa: Tee linkki. Tämän jälkeen ruudulle ilmaantuu punainen nuppineula: Osoita sijainti. Kun olet klikannut kerran nuppineulaa, voit tämän jälkeen merkitä rakenteen sijainnin kartalle. Karttaa voi tarkentaa ja loitontaa kartan vieressä olevista + ja - painikkeista. Lisäksi kartan reunassa olevista nuolista karttaa voi vierittää haluamallesi alueelle.

Kansalaisen karttapaikka - Maanmittauslaitos

- Havaintoja voi lähettää minulle osoitteeseen:

- Lisäksi toivotan tervetulleeksi kertomukste, kommentit ja muistot joko Harparskog-linjasta tai Hangon rintamasta yleisesti ottaen.

 

TEKIJÄNOIKEUDET

- Suomessa voimassa oleva Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 määrittelee valokuvalle 50 vuoden suoja-ajan siitä hetkestä, jolloin kuva on valmistettu. Tämä tarkoittaa sitä, että valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta tämän 50 vuoden ajan. Valokuva voidaan myös katsoa teokseksi, jolloin suoja-aika on aina 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta. Valitettavasti lakiteksti ei määrittele mikä on teos ja mikä valokuva. Hangon rintaman kuvien osalta, jotka esiintyvät tässä esityksessä, olen kysynyt asiaa Kuvasto Ry:ltä ja heidän mielipiteensä on, että kyseiset kuvat voidaan katsoa valokuviksi. Tämän esityksen historialliset valokuvat on valmistettu vuosina 1940, 1941 ja 1942, joten suoja-aika on päättynyt 1990, 1991 ja 1992. Osa valokuvista on julkaistu 1942 kahdessa kirjassa: Hango belägras - Bilder från fronterna kring Hangö sommaren och hösten 1941 sekä Kampen om Hangö. Lisäksi esityksessä on mukana myös historiallisia valokuvia, postikortteja ja postilähetyksiä, joko minun tai isäni yksityiskokoelmasta. Kaikkiin historiallisiin valokuviin, postikortteihin ja postilähetyksiin on merkitty kuvan lähde. 

- Poikkeuksen yllä olevasta lakitekstistä muodostavat kuitenkin puolustusvoimien kuvat, joiden käyttämiseen on saatava lupa puolustusvoimilta. Lisäksi esityksessä oleva Pohjan paikallishistoriallisesta arkistosta saatu kuva, on arkiston omaisuutta ja sen käyttöön on pyydettävä lupa.

- Haluan tässä yhteydessä vielä kerran kiittää puolustusvoimia ja Pohjan paikallishistoriallista arkistoa kuvien käyttöoikeuden luovuttamisesta tähän esitykseen.

- Jos yksittäisten historiallisten valokuvien tekijänoikeudessa on jotain epäselvää, kysyttävää tai kommentoitavaa, toivoisin että otat yhteyttä.

- Valokuvat, jotka esittävät nykypäivän tilannetta alueella, on otettu minun tai isäni toimesta vuosina 2003, 2005, 2006 ja 2007, joten näiden valokuvien suoja-aika päättyy 2053, 2055, 2056 ja 2057. Voin luovuttaa valokuvien käyttöoikeuden erilaisiin tarkoituksiin, esimerkiksi opetustarkoituksiin, kunhan tähän kysytään lupa etukäteen.

Tekijänoikeus ja oikeus valokuvaan

- Suurin osa esityksessä olevista kartoista on puolustusvoimien entisiä karttoja, jotka nykyään löytyvät Sota-arkistosta. Harparskog-linjan linnoituskartalla ei ole käyttörajoitusta ja sen käyttö on vapaata, kunhan lähde on mainittu kartan yhteydessä. Loput esityksessä olevista kartoista on itse piirrettyjä.

 

VALOKUVISTA

- Jos valokuvat näyttävät liian tummilta, kirkkailta tai muuten epäselviltä, voi olla hyvä tarkistaa ainakin monitorin kirkkauden säädöt:

Kuvaruudun kalibrointi

- Sivun ensimmäinen kirkkaudensäätötesti antaa ainakin hyvän viitteen siitä, onko monitori liian tumma vai kirkas. Liian tummalle säädetty monitori saattaa vaikuttaa varsinkin bunkkerien sisätiloista otettujen valokuvien katsomiseen.

- Suurin osa valokuvista on kuvattu Canon EOS 350D perusoptiikalla. Olen myös käyttänyt jonkin verran laajakulmaoptiikkaa, tuodakseni muuten vaikeasti kuvaan sovitettavat rakenteet paremmin esille. Laajakulmaoptiikka kuitenkin vääristää suoria kulmia sekä valokuvan reunoja. Tästä johtuen saattaa näyttää siltä, että esimerkiksi metsässä otetuissa valokuvissa puut "kaatuvat" tai ahtaissa sisätiloissa seinien reunat eivät olekaan suoria. Tämä on aivan normaalia laajakulmaoptiikalla otetuissa valokuvissa.

 

RETKIOHJEET

- Harparskog-linjan sekä entisen Hangon rintaman alueella on nykyään paljon asutusta. Tärkein neuvo mitä linjalle voi retkiohjeeksi antaa, on käyttäytyä kuten haluaisit ihmisten käyttäytyvän sinun pihamaan lähistöllä. Kehottaisin myös keskustelemaan ihmisten kanssa, jos he sattuvat olemaan paikalla. Tällä tavoin vältytään väärinymmärryksiltä ja toisaalta paikalliset asukkaat tietävät monta muutakin mielenkiintoista paikkaa, kuin vain ne mitkä on esitelty tässä esityksessä. Yli vuoden aikana en ole tavannut yhtä ainutta paikallista asukasta, joka olisi suhtautunut negatiivisesti linjan tutkimiseen. Päinvastoin, Harparskog-linjasta keskustelu yleensä etenee muihin mielenkiintoisiin historiallisiin aiheisiin, jotka koskevat Hankoniemen aluetta.

- Hangon rintamaa voi kutsua saaristorintamaksi ja tämä tarkoittaa sitä, että osaan Harparskog-linjan kohteista tarvitsee jonkinlaisen veneen. Storholmeniin kyllä uskaltautuu vielä kumiveneellä, kunhan keli on hyvä. Sen sijaan Björnholmeniin ei kannata missään nimessä lähteä yrittämään kumiveneellä vilkkaiden väylien poikki. Muut kolme saarta joissa on osia Harparskog-linjasta, kannattaa mielestäni jättää rauhaan asutuksen paljouden vuoksi. Lukuun ottamatta Bastholmenia, kaikki rakenteet mitä Svedjeholmenista ja Skallholmenista löytyy, on esitelty tässä esityksessä. Bastholmenin osalta toivoisin, että joku saaren kesäasukkaista ottaisi minuun yhteyttä ja antaisi luvan ankkuroitua rantaan. Saaren rannalta ei muuten löydy vapaata kohtaa johon veneen voisi kiinnittää. Minulle voi kirjoittaa osoitteeseen:

 

- Auto kannattaa parkkeerata jonnekin levennykselle, aiheuttamatta muulle liikenteelle vaikeuksia ja lähteä patikoimaan. Tieverkosto on joissain paikoissa sen verran huonokuntoista, että varsinkin syksyisin ja keväisin auto voi upota todella tehokkaasti mutaan. Lisäksi alueella on paljon yksityisteitä, joten tässäkin mielessä patikointi on paras vaihtoehto. Sitä paitsi näin näkee huomattavasti enemmän, kuin auton ikkunasta katsellessa.

- Yksi entisistä Harparskog-linjan kohteista sijaitsee sotilasalueen sisällä. Tämä kyseinen kohde kannattaa jättää rauhaan. Lisäksi Uudenmaan Prikaati saattaa harjoitella erityisesti Harparskogin alueella, joten tämä kannattaa myös ottaa huomioon retkeä suunnitellessa. Prikaatin sivuilta kannattaa tarkistaa, ettei harjoituksia satu olemaan Harparskogin alueella juuri mahdollisena retkipäivänä: Uudenmaan Prikaati.

- Harparskog-linjan linnoitteet ovat muinaismuistolain suojelemia. Rakenteiden turmeleminen tai muuttaminen on kiellettyä rangaistuksen uhalla. Koska rakenteet ja rakenteiden jäänteet ovat edelleen yli 60 vuoden jälkeen tunnistettavissa, alueella liikkuessa pitäisi pyrkiä liikkumaan niin, ettei rakenteet ja niiden jäänteet altistuisi enemmällä eroosiolle.

- Alueelta saattaa myös löytyä edelleen puolustusvoimien materiaalia Hangon rintaman ajoilta. Kaikki löytyvä materiaali on puolustusvoimien omaisuutta huolimatta materiaalin iästä. Mahdollisista ammuslöydöistä kannattaa ja pitää ilmoittaa Raaseporin poliisilaitokselle.

- Retkelle kannattaa varata syötävää ja juotavaa valmiiksi mukaan, koska ainoastaan harvoissa kohdin Harparskog-linjaa, on minkäänlaista kioskia tai kauppaa. Alueen maastokartta helpottaa huomattavasti rakenteiden löytymistä. Kansalaisen Karttapaikka on tässä suhteessa oiva apuväline. Lisäksi mahdollisesti joidenkin kohteiden löytymistä helpottaa kompassi ja takaa ainakin sen, ettei kävellessä eksy kokonaan. Taskulamppu on välttämätön, jos aikoo vierailla bunkkerien sisätiloissa. Lisäksi kumisaappaat tai muuten vedenpitävät ja tukevat jalkineet on suositeltavaa olla käärmeiden ja osittain kosteiden bunkkerien vuoksi.

 

MITÄ SEURAAVAKSI?

- Entiseltä Hangon rintaman alueelta löytyy neljä isompaa kokonaisuutta: Harparskog-linja, venäläisten linnoitteet, jotka käsittävät useampia erillisiä puolustuslinjoja, suomalaisten joukkojen eteentyönnetyt asemat sekä alueet joissa käytiin isompia taisteluita vuonna 1941. Näistä neljästä Harparskog-linja oli ja on selkeästi helpoin kokonaisuus dokumentoida Sota-arkiston lähdemateriaalin runsaudesta johtuen. Suomalaisten joukkojen eteentyönnetyistä asemista lähdemateriaali on erittäin niukkaa ja pohjautuu lähinnä tekstiselostuksiin. Venäläisten linnoitteista on suomalaisten keräämä aineisto Hangon ryhmän historiikissa, mutta tämä aineisto ei ole järin kattava. Venäjän omissa arkistoissa on varmasti materiaalia Hankoniemelle ja läheisille saarille rakennetuista asemista, mutta valitettavasti minulla ei ole juuri minkäänlaista mahdollisuutta näiden lähteiden käyttöön.

- Joten jäljelle jää alueet, joissa käytiin isompia taisteluita vuonna 1941. Tarkoitus olisi jatkaa keväällä 2007 näiden alueiden dokumentointia. Ajatus on vasta kypsymässä, mutta varmaa on se, että Hangon rintaman alueen dokumentointi jatkuu.

TAKAISIN

Copyright © 2005, 2006, 2007 Kimmo Nummela