[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

HORSÖN

Horsön

 - Horsön saari sijaitsee noin 28 kilometriä lounaaseen Tammisaaresta. Etäisyyttä Hankoon, joka sijaitsee Horsöstä etelään, tulee vain noin 7 kilometriä. Pituutta saarella on noin puolitoista kilometriä ja leveyttä saaren leveimmässä kohdassa on vajaan kilometrin verran.

- Horsön hallitsevat maisemanpiirteet ovat muutamat korkeat kalliot. Näistä näyttävimpänä on 24 metrin korkeuteeen kohoava kallio saaren eteläosassa, joka tarjoaa hyvän näkymän kohden Hankoa. Kyseisen kallion huipulta Hankoa kohden katselee kaikessa yksinäisyydessään venäläisille sotilaille pystytetty muistomerkki.

- Saarelta löytyy myös tiheitä metsiä sekä muutamia niittyjä, jotka näkyvät myös yllä olevassa vanhassa kartassa. Saarella liikkuminen on suhteellisen helppoa, koska vanhat tiet ja polut risteilevät saarella tiheänä verkostona. Saaren rantaviiva on myös lähes kaikkialla helppokulkuista.

- Saaren eteläranta tarjoaa monta hyvää ankkurointipaikkaa. Myös saaren luoteiskulma sekä saaren itärannalla oleva lahti tarjoavat hyviä ankkurointipaikkoja. Saaren pohjoispuolella on asutusta samoilla kohdin, kuin mitä vanhassa kartassa näkyy. Saari on yksityisomistuksessa, mutta sotahistoriallisiin kohteisiin voi toki käydä tutustumassa, kunhan ei aiheuta häiriötä eikä roskaa saarta ja noudattaa jokamiehen oikeuteen liittyviä ehtoja. Tämä toki pätee liikkumiseen missä tahansa muuallakin.

- Horsöniltä löytyy runsaasti rakenteiden jäänteitä. Näistä lähes kaikki ovat venäläisten rakentamia. Suomalaisten vuonna 1943 Hangon vuokra-alueesta piirtämän kartan mukaan, venäläisillä on ollut lukuisa joukko katettuja pikäkivääri- ja konekivääripesäkkeitä Horsönillä. Saaren eteläosassa on lisäksi ollut muutama isompi majoitusalue.

I Joukkue

- Saaren rantaviivaa on myös kiertänyt piikkilankaeste ja espanjalaisia ratsuja on käytetty ainakin saaren koillisosassa. Rantaviiva on myös ollut paikka paikoin miinoitettu. Piikkilankaesteestä tai espanjalaisista ratsuista ei juuri mitään ole enää jäljellä. Siellä täällä voi nähdä palasia esteestä, mutta yhtään yksittäistä esterakennelmaa ei ole säilynyt. 

- Horsön oli tärkeä saari venäläisille ja joukkoja saarella oli sangen paljon. Tämä näkyy niin rakenteissa kuin venäläisten joukkojen varusteissa, joita lojuu edelleen pitkin saarta. Toinen seikka mikä käy ilmi saarella vieraillessa on se, että saarta ammuttiin tykistöllä todella paljon. Isompia ja pienempiä sirpaleita on kaikkialla, samoin kuin osittain räjähtäneitä tykistön ammuksia. Jopa merestä löytyy edelleen sirpaleita kaikkien näiden vuosien jälkeen.

- Merivoimat raivasivat saarta vuonna 2006, koska vaarallisten ammusten olemassaoloa ei voitu täysin sulkea pois. Raivaus on aiheuttanut sen, että osa rakenteista on hajonnut lähes täydellisesti, koska luonnollisin paikka mistä ammuksia on kannattanut etsiä on tietenkin ollut rakenteiden ympäristö sekä itse rakenteet. Raivauksesta on kuitenkin ollut se hyöty, että monta mielenkiintoista esinettä on laitettu näytteille eripuolilla saarta. Horsön kesällä 2007 oli kuin ulkoilmamuseo.

- Esineiden sijaintia en ole merkinnyt karttaan ja olisin erittäin tyytyväinen, jos kukaan ei veisi esineitä pois saarelta. Näin ne säilyvät osana saaren historiaa ja kertovat enemmän Hangon rintamasta ja venäläisten varuskunnasta, kuin mitä kirjat tai saarelle pystytetty muistomerkki kykenevät kertomaan. Saarelle jääneet varusteet ovat muistomerkki niille suomalaisille ja venäläisille sotilaille, jotka kaatuivat Horsön, Stackörnin, Elmholmin, Furuön ja Gunnarsholmin katkerissa taisteluissa.

Horsön taistelu 10.07.1941

Horsön rakenteet (Kartassa siniset neliöt)

 

Rakenteen numero kartalla

Huomautus

Rakenteet No. 1

Useita rakenteita lähellä toisiansa.

Rakenne No. 2

 

Rakenteet No. 3

Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenteet No. 4

Useita rakenteita lähellä toisiansa.

Rakenne No. 5

 

Rakenne No. 6

 

Rakenne No. 7

Luonnon muovaama asema.

Rakenteet No. 8 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 9  
Rakenne No. 10  
Rakenne No. 11  
Rakenteet No. 12

Hyvässä kunnossa oleva rakenne. Useita rakenteita lähellä toisiansa.

Rakenne No. 13  
Rakenteet No. 14 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 15

 

Rakenne No. 16  
Rakenne No. 17  
Rakenteet No. 18 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenteet No. 19 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenteet No. 20

Useita rakenteita lähellä toisiansa.

Rakenteet No. 21

Rakenteista ei ole valokuvia. Kyseessä on useita majoituskorsun jäänteitä, jotka ovat osittain peittyneet kasvillisuuden alle.

Rakenteet No. 22 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 23  
Rakenteet No. 24 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 25

Rakenne on suhteellisen hyvässä kunnossa.

Rakenne No. 26

 

Rakenteet No. 27

Kyseessä on isoin rakenne mitä saaresta löytyy. Useita rakenteita lähellä toisiansa.

Rakenteet No. 28 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 29  
Rakenne No. 30  
Rakenteet No. 31 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 32  
Rakenteet No. 33 Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 34  
Rakenne No. 35  
Rakenne No. 36

 

Rakenne No. 37  
Rakenne No. 38

 

Rakenne No. 39

Erittäin hyvässä kunnossa oleva rakenne.

Rakenne No. 40  
Rakenne No. 41  
Rakenne No. 42  
Rakenne No. 43  

 

Horsön muut kohteet (Kartassa punaiset neliöt)

 

Numero kartalla

Huomautus

No. 1

Kaivo.

No. 2

Venäläisille sotilaille pystytetty muistomerki.

No. 3

Ei merkitty karttaan. Galleria, jossa on Horsöniltä löydettyä esineistöä.

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela