[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [VESTERVIK]  [BREDVIK]  [GRUNDSUND]  [RILAX]  [STORÖN]  [PARGAS]

[PRÄSTKULLA]  [LÅNGSTRAND]  [VIMONBÖLE]  [STORHOLMEN]  [SKOGBYTRÄSKET]  [HARPARSKOG]  [SPJUTBÖLE]

[BJÖRKKULLA]  [VITSAND]  [BJÖRNHOLMEN]  [ODENSÖ]  [SOMMARÖ]  [SKÅLDÖ]  [BAGGÖN]  [SIVUKARTTA]

 

MUISTOMERKKI

 

OTE LENTOLAIVUE KUUDEN LENTOPÄIVÄKIRJASTA, OSA I

(Hangon ryhmän historiikki, T-22005, Sota-arkisto)

4. marraskuuta 1941

- Valvonta ja tulenjohtolento: 4.11.1941. Aika: 14:40 - 16:35.

- Tehtävä: Tulta johti luutnantti Euramo. Euramon konetta seurasi toinen kone ja näitä kahta konetta suojasi kahden koneen partio lähellä tulenjohtopartiota. Kymmenen minuutin kuluttua siitä, kun Euramo oli ilmoittanut että on valmis tulenjohtotoimintaan, kaksi ensimmäistä laukausta osui alueelle. Tarkoituksena oli tulittaa Hangon satamalaitureita. Ensimmäisten laukausten jälkeen tehtiin sangen iso korjaus ja seuraavat laukaukset osuivat lähelle pohjoista laituria. Uusi korjaus aiheutti osuman pohjoislaituriin, jossa tapahtui räjähdys. Tämän vuoksi Euramo ammutti pikatulta samaan maaliin, jolloin osumia tuli pohjoislaiturille sekä pohjoislaiturin ja etelälaiturin väliin. Kaksi tulipaloa syttyi pohjoislaiturilla. Seuraavia neljää laukausta ei voitu tähystää ja kun samalla Euramo sai ilmoituksen, että viisi vihollishävittäjää oli noussut ilmaan, päätti hän keskeyttää tulenjohdon hetkeksi. Koska vihollishävittäjät eivät kuitenkaan saapuneet paikalle eikä niitä näkynyt, aloitti Euramo tulenjohdon uudelleen. Laukaukset ammuttiin entisellä suunnalla ja matkalla. Samanaikaisesti havaittiin pohjois- ja etelälaiturissa yksi iso sota-alus sekä neljä pienempää alusta. Nämä alukset lähtivät liikkelle ja suuntasivat lahdelle. Osa aluksista jäi paikalleen osan taas kierrellessä siinä.

Muistomerkki, Kuva 1

- Muistomerkki on hyvin yksinkertainen.

Muistomerkki, Kuva 2

- "Tällä paikalla vastaanotti Sotamarsalkka Mannerheim 15.12.1941 Hangon rintamalla taistelleiden joukkojen ohimarssin".

Ruotsalaiset vapaaehtoiset marssimassa Harparskogissa

- Ruotsalaiset vapaaehtoiset marssimassa Harparskogissa. Yllä oleva kuva näyttää sangen selkeästi kovan lumipyryn Hangon rintamalla taistelleiden joukkojen ohimarssin aikana. (Kuva: N. Helander. Julkaistu 1942 kirjassa Kampen om Hangö)

Muistomerkki, Kuva 3

- Kesällä 2006 muistomerkin vierelle ilmaantui katos, jossa on kaksipuoleinen taulu. Taulussa on historiikki Mannerheimista sekä Talvi- ja Jatkosodasta, mutta hyvin vähän tietoa itse Hangon rintamasta. Lisäksi taulussa on piirretty kartta Hankoniemen linnoitteista. Kartta on puutteellinen ja jopa betonisia linnoitteita uupuu kartasta. Muuten kyseessä on erittäin hyvä idea ja katos on erittäin hienon näköinen. Tämäntapaisia tauluja haluaisin nähdä jokaisen numeroidun linnoitteen vierellä. Taulun ei tarvitsisi edes olla näin iso.

TAKAISIN

Copyright © 2005, 2006 Kimmo Nummela