[SISÄLLYSLUETTELO]  [HARPARSKOG-LINJA]

[GALLERIA]  [INFO]  [LINKIT]  [LÄHTEET]  [SIVUKARTTA]  [PÄIVITYKSET]

 

HARPARSKOG-LINJASTA YLEISESTI
(Pekka Silvast)

- Teimme 1980- ja 1990 -luvun vaihteessa suurin piirtein saman kartoituksen sotamuseon kanssa, kuin mitä tällä sivustolla on linjaa kartoitettu. Bunkkerit valokuvattiin. Tuloksia ei tosin ole julkaistu ja valitettavaa on, että bunkkerien kunto on sen jälkeen rapistunut kovasti.

- Venäläiset asemathan inventoitiin jo 1980-luvulla hyvinkin tarkoin sodan ajan selvitysten perusteella. Tätä tiedostoa on käytetty mm. Hankoniemen maankäytön suunnittelussa.

- Harparskogin luolia käytettiin asevarastoina aina 1990-luvulle asti. Linja aseistettiin uudelleen 1960-luvulla samalla, kun Hangon rintaman linnakkeet Bolax ja Krokö varustettiin uudelleen 152/45-tykeillä. Syynä oli kylmän sodan asetelmien kiristyminen. Samaan aikaan aseistettiin myös Salpa-linjan asemia. Tämän tiedon sain isältäni, joka työskenteli tuolloin Pääesikunnan aseosastolla.

- Harparskog asemaa käytettiin myös usein kertausharjoituksissa ainakin osittain 1980-luvulla. Olin itse mukana harjoituksessa, jolloin bunkkereissa ja luolissa asui yksi torjuntakomppania. Kaikki bunkkerit olivat myös lukossa ja linjaa vartioitiin. Aseet bunkkereista poistettiin vasta 1980-luvun lopussa samoihin aikoihin, kun inventoimme niitä sotamuseon kanssa.

- Harparskogin koulun alla oleva bunkkeri oli ja on edelleen esittelykäytössä. Vuoden 1996 partioleirin aikana siinä yöpyi partiolaisia.

Viimeinen postilähetys Hangosta - 20.03.1940

TAKAISIN

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela