[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [VESTERVIK]  [BREDVIK]  [GRUNDSUND]  [RILAX]  [STORÖN]  [PARGAS]

[PRÄSTKULLA]  [LÅNGSTRAND]  [VIMONBÖLE]  [STORHOLMEN]  [SKOGBYTRÄSKET]  [HARPARSKOG]  [SPJUTBÖLE]

[BJÖRKKULLA]  [VITSAND]  [BJÖRNHOLMEN]  [ODENSÖ]  [SOMMARÖ]  [SKÅLDÖ]  [BAGGÖN]  [SIVUKARTTA]

 

GRUNDSUND

Grundsundin alue

  Karttamerkit

- Grundsundin alueen linnoitteet ovat lähimpänä Neuvostoliiton vuokra-alueen rajaa, kuin missään muussa kohtaa Harparskog-linjaa. Jos aloittaa kävelemisen rakenteilta 410, a & b, ja 41, b, kohden itäisimpiä rakenteita, vihollisen läheisyys käy erittäin selväksi.

- Mitä lähemmäksi rakenteita 412 ja 413 pääsee, sen raskaammin linnoitettuja asemia tulee vastaan. Lisäksi puolustusasemia on koko ajan enemmän ja viimein rantaviiva joka on kohden venäläisten miehittämiä Bengtsår Prästön ja Gråön saaria, on täynnä puolustusasemia. Tavalliset korsut ja asemat jotka on kaivettu maahan eivät myöskään ole riittäneet, vaan suurin osa asemista on louhittu kallioon.

- Alue ei todellakaan ole ollut mukava asemapaikka Hangon rintaman olemassaolon aikana. Vihollinen on ollut niin lähellä, että heidän miehittämiä saaria on melkein voinut heitellä kivillä, jos ei muuta kättä pidempää ole ollut tarjolla. Kaikista eri lohkoista Bromarvin lohko johon Grundsundin alue kuuluu, kärsi suurimmat tappiot Hangon motin aikana. Tämä selittyy osin sillä, että alueella käytiin monia raskaita saaristotaisteluita, mutta yksi selitys on varmasti myös sen sijainti aivan vihollisen vieressä. Linnoitustyöt ovat myös jatkuneet jopa sodan aikana, koska niin paljon on louhittu alueille missä ei paljoa saatu aikaiseksi ennen kuin vihollisuudet alkoivat kesäkuussa 1941.

Suomalaiset joukot siirtymässä etulinjaan yhdessä ruotsalaisten vapaaehtoisten kanssa

- Alueella on paljon nähtävää, mutta jos on kiire niin suosittelisin ainakin vierailemaan rakenteilla 411 sekä 410, a & b. Kyseiset rakenteet sijaitsevat Grundsundin niemen kärjessä, joka on vastapäätä Prästön saarta. Lähellä on lisäksi iso louhos, josta Hangö Granit louhi kiveä vuodesta 1886 aina vuoteen 1940, jolloin se evakuoitiin Hangosta. Louhos on jättimäinen eikä sitä voi olla huomaamatta. Lisäksi kivimuodostelma joka ulottuu mereen muodostaen melkein sillan Prästön saareen, on erittäin helppo huomata.

- Jos aikaa on riittävästi, ehdotan että otat syötävää ja juotavaa mukaan, ja kävelet koko linjan lävitse. Mielestäni puolustuslinja Grundsundin alueella antaa erittäin mielenkiintoisen näkökulman moniin muihin alueisiin ja miltä ne olisivat saattaneet näyttää, jos rahaa ja aikaa olisi ollut enemmän Harparskog-linjan rakentamiseen. Auton voi jättää lähelle rakennetta 411. Rakenteelta 410, a & b, voit kävellä pitkin tietä tykkiasema 41, a:lle, joka sijaitsee tien vieressä olevan korkea kallion laella. Tykkiaseman jälkeen voi kävellä rantaviivaa pitkin kohden seuraavia asemia. Rantaviivalta on hienot näkymät merellä ja Hankoniemelle. Alueella voi kävellä suhteellisen vapaasti, koska asutusta ei juuri ole. Autosta ei käytännössä hyötyä ole, koska tie on katkaistu juuri ennen aluetta, jossa rakenteen 41 pitäisi sijaita. Pohjoinen reitti linnoitteille on myös lähes hyödytön auton kanssa, koska tie on yksityistie. Lisäksi syksyisin, talvisin sekä keväisin tie on niin huonossa kunnossa, ettei sitä pitkin pysty ajamaan aivan tavallisella henkilöautolla.

- Eväät voi syödä tykkiasema 71:n vieressä ja ihastella näkymää Hankoniemelle. Jos pistää silmät kiinni voi edelleen kuulla tykistön ampuvan jostain Bromarvin suunnasta samalla, kun miehet hikisinä kiroilevat rakentaessaan näitä sodan muistomerkkejä, jotka on nyt jätetty meidän hoidettavaksi ja muistettavaksi.

- Henkilökohtaiset huomautukseni perustuvat tilanteeseen puolustuslinjassa vuosina 2005 ja 2006.

Rakenteet, jotka on numeroitu kahdella numerolla

- Rakenteet, jotka on numeroitu vain kahdella numerolla Grundsundin alueella, olivat tykkiasemia. Neljästä erillisestä tykkiasemasta ainoastaan yhtä ei ilmeisesti koskaan rakennettu. Kaikki muut asemat löytyvät alueelta suhteellisen hyväkuntoisina.

 

Numero Linnoituskortti Huomautus
41 Kyllä Ei löydy alueelta.
41, a Ei  
41, b Ei  
71 Kyllä  

 

Rakenteet 4xx

- Grunsundin alueen rakenteissa, jotka on numeroitu alkaen numero neljällä, on suuria eroavaisuuksia. Jotkin rakenteet oli ainakin suunniteltu vain majoitusbunkkereiksi/korsuiksi, kun taas osa oli konekivääribunkkereita tai -pesäkkeitä. Lisäksi suhteellisen harvinainen rakenne nimittäin majoitusbunkkeri/korsu konekiväärikuvulla ainakin suunniteltiin alueella. Ilmeisesti rakennetta ei koskaan rakennettu suunnitelmien mukaisesti. Lähes kaikki rakenteet löytyvät alueelta vaihtelevassa kunnossa.

 

Numero Linnoituskortti Huomautus
410, a & b Ei  
411 Ei Sijaitsee lähellä louhosta, joka oli Hangö Granitin käytössä vuodesta 1886 aina vuoteen 1940.
412 Kyllä  
413 Kyllä  
426 Ei  
427 Ei  
428 Ei Ei löydy alueelta täydellä varmuudella.

 

Rakenteet 6xx

- Yhtäkään rakenteista, jotka on numeroitu alkaen numero kuudella, ei löydy Grundsundin alueelta. Luultavin selitys tälle on se, että kaikki nämä rakenteet sijaitsivat pääpuolustuslinjan takana. Tämän vuoksi rakenteet olivat kiireysjärjestyksessä viimeisenä ja näin rakentaminen ei koskaan alkanut.

 

Numero Linnoituskortti Huomautus
602 Ei Ei löydy alueelta.
603 Ei Ei löydy alueelta.

 

Muut rakenteet puolustuslinjassa

 

Kuvaus Huomautus
Louhitut puolustusasemat  
Puolustusasemia Iso korsun jäänne on erinomaisessa kunnossa.
IT-konekivääriasema  
Korsun jäänteitä No. 1 Useita hyvässä kunnossa olevia korsun jäänteitä.
Korsun jäänteitä No. 2  
Louhittu konekivääriasema No. 1  
Louhittu konekivääriasema No. 2 Isoin kolmesta konekivääriasemasta. Kyseessä voi myös mahdollisesti olla IT-konekiväärinasema.
Louhittu konekivääriasema No. 3  

Copyright © 2005, 2006 Kimmo Nummela