[SISÄLLYSLUETTELO]  [HARPARSKOG-LINJA]

[GALLERIA]  [INFO]  [LINKIT]  [LÄHTEET]  [SIVUKARTTA]  [PÄIVITYKSET]

 

GALLERIA

Suomalaisen tykistön tuhoja Lappohjassa, missä venäläisten etulinja sijaitsi

 HARPARSKOG-LINJA

- Sata mielestäni parasta otosta tuhansien ja taas tuhansien valokuvien joukosta. Valokuvat on otettu vuosina 2005 ja 2006.

JUSSARÖ

- Jussarön saari sijaitsee 35 kilometriä Hangosta itään. Matkaa Tammisaareen, joka sijaitsee Jussaröstä luoteeseen, tulee noin 18 kilometriä. Saari oli tärkeä tähystyspaikka Hangon vuokra-alueen olemassaolon aikana. Yhdet sodan ensimmäisistä kranaateista myös laskeutuivat Jussarön saarelle kesäkuun 25. päivänä 1941. Saari avautui siviileille vasta vuonna 2005. Juuri mitään jälkiä Hangon rintamasta ei saarelta löydy, mutta paikka on silti mielenkiintoinen vierailukohde entisellä Hangon rintaman alueella. Valokuvat on otettu 16.7.2005.

PALDISKI & PAKRIN NIEMIMAA

- Paldiski ja Pakrin niemimaa sijaitsevat 80 kilometriä kaakkoon Hangosta. Alue vartioi niin kutsutun Suomenlahden sulun eteläpäätä. Hangon merisotilaallinen tukikohta taas vartioi sulun pohjoispäätä. Sulun tarkoitus oli estää meriliikenne Suomenlahden perukalle, missä Leningrad sijaitsi. Ajatus sulusta on vanha ja jo ensimmäisen maailmansodan aikana Venäjä toteutti tämän ajatuksen, rakentamalla Pietari Suuren merilinnoituksen. Paldiski ja Pakrin niemimaa avautui siviileille vasta Viron itsenäistyttyä ja venäläisten sotilasosastojen poistuttua alueelta. Viimeinen venäläinen sotilasalus lähti Paldiskin satamasta elokuussa 1994. Alueelta löytyy erittäin paljon sotahistoriallisia jäänteitä. Jäänteiden runsaus tekee vaikeahkoksi nähdä mikä rakenne on miltäkin aikakaudelta. Alueelle on aloitettu rakentamaan ensimmäisiä linnoituksia jo vuonna 1718. Valokuvat on otettu 3.12. - 4.12.2005.

OSMUSSAARI

- Osmussaari sijaitsee 65 kilometriä kaakkoon Hangosta. Etäisyyttä Osmussaareen Hangon edustalla olevasta Russarön saaresta tulee noin 60 kilometriä. Osmussaari yhdessä Paldiskin ja Pakrin niemimaan alueen kanssa oli yksi tärkeimmistä alueista, jotka vartioivat niin kutsutun Suomenlahden sulun eteläpäätä. Neuvostoliiton miehitettyä Viron 1940, saarelle rakennettiin erittäin nopeasti rannikkotykistön asemat. Saarella toimi Rannikkopatteristo 314. Patteriston asemat löytyvät edelleen saarelta. Patteriston pääasiallisena aseistuksena oli kaksi 180mm MB-2 tykkiä. Nämä tykit pystyivät ampumaan 36 kilometrin päähän. Lisäksi saarella on myös ollut pienempiä rannikkotykistön asemia, esimerkiksi 130mm tykeille, joiden jäänteet ovat edelleen näkyvissä. Myös 314. Rannikkopatteriston komentobunkkeri löytyy alueelta siinä kunnossa mihin venäläiset sen joulukuussa 1941 jättivät, eli täytettynä vedellä. Rannikkopatteriston miehistö evakuoitiin Hankoon joulukuussa 1941, josta matka jatkui lähes välittömästi Suursaareen ja Leningradiin. Valokuvat on otettu 16.7.2003 ja 17.6. - 18.6.2006.

SUURSAARI (GOGLAND)

- Suursaari sijaitsee 230 kilometriä itään Hangosta. Saari oli välietappi evakuointilaivastolle matkalla Hankoon tai pois Hangosta, kohden Leningradia. Saarelta löytyy todella paljon sotahistoriallisia jäänteitä. Käytännössä saarella vierailu tuntuu siltä, kuin aika olisi pysähtynyt vuoteen 1944, jolloin saaren suomalaiset puolustajat poistuivat saarelta. Espanjalaiset ratsut ovat edelleen metsissä ja ruostuneet piikkilankaesteet 40-luvulta reunustavat koko saarta. Suursaaressa on myös lukematon joukko bunkkereita ja tykkiasemia, joista suurin osa on suomalaisten rakentamia Jatkosodan aikana ja loput Puna-Armeijan rakentamia Talvisodan jälkeen. Saaresta taisteltiin kahteen otteeseen. Vuoden 1942 maaliskuussa suomalaiset valtasivat saaren venäläisiltä ja syyskuussa 1944 saksalaiset yrittivät vallata Suursaaren suomalaisilta puolustajilta. Suursaari oli luovutettava Neuvostoliitolle Jatkosodan päätyttyä. Valokuvat on otettu 12.5. - 14.5.2006.

TAKAISIN

Copyright © 2005, 2006 Kimmo Nummela