[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

FURUSKÄR

Furuskär

  - Furuskärin saari sijaitsee Hangosta koilliseen noin 8 kilometrin päässä. Etäisyyttä Tammisaareen, joka sijaitsee Furuskäristä koilliseen tulee 26 kilometriä. Furuskär on sangen pieni saari. Pituutta saarella on vain noin 190 metriä ja leveimmästä kohdasta saari on ainoastaan hieman yli 100 metriä leveä. Saari on kooltaan ja muodoltaan lähes identtinen Grönskärin kanssa, joka sijaitsee Furuskärin luoteispuolella. Etäisyyttä näiden kahden saaren välillä on ainostaan reilut 200 metriä.

- Saarta peittää tiheä metsä ja mereltä käsin saaren sisäosia ei juuri näe. Saarella on myös kesämökki, joten näin pienen saaren tutkiminen ei tule kysymykseen asutuksen vuoksi.

Furuskär, Kuva 1
- Furuskär Grönskäristä nähtynä.

- Oletettavaa on kuitenkin, ettei saarella ole juuri minkäänlaisia rakenteita sodan ajalta. Muutamia poteroita ja pesäkkeiden jäänteitä varmasti löytyy kuten Grönskäriltäkin, mutta mitään isompia rakenteita saarelle tuskin on rakennettu.

- Oletus siitä miksi saarella ei isoja rakenteita ole, perustuu siihen että venäläisillä on ollut lännessä Horsön saari hallussa, josta käsin myös Furuskäriä on voitu hallita tulella. Suomalaisilla taas tuskin on ollut suurempaa halua miehittää Furuskäriä, koska joukkojen hallussa on ollut Björnholm koillisessa. Björnholmista on vain kivenheiton matka Furuskäriin.

- Suomalaisten vuonna 1943 piirtämä kartta venäläisten Hangon vuokra-alueesta ei myöskään näytä Furuskäriin minkäänlaisia puolustusrakenteita. Kartan mukaan saari on ollut kauttaaltaan ansoitettu  putkimiinoituksella. Minkäänlaisia rakenteita ei karttaan ole piirretty.

JR 13 miehiä Hangon rintamalla

- On syytä huomioida, että saaren nimi on muuttunut sitten sodan. Useissa julkaistuissa kirjoissa näkee järjestelmällisen virheen saarien nimissä, kun kuvataan Grönskärin ja Furuskärin taistelua lokakuussa 1941.

Yleiskartta Grönskärin ja Furuskärin alueesta

- Furuskär tunnetaan nykyään nimellä Stenskär ja lännessä entiseltä nimeltään Länsmanin saari tunnetaan nykyään Furuskärinä. Virheet eri lähteissä ovat syntyneet tästä nimien vaihdoksesta.

Grönskärin ja Furuskärin taistelu 06.10. - 07.10.1941

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela