[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

FURUÖN

Furuön

- Furuön saari sijaitsee noin 28 kilometriä lounaaseen Tammisaaresta. Etäisyyttä Hankoon, joka sijaitsee Furuöstä etelään, tulee noin 8 kilometriä. Saarelle on pituutta vajaat 400 metriä. Leveimmässä kohdassa saari on vain noin 80 metriä leveä.

- Furuötä peittää sangen tiheä metsä ja ainoastaan rannat ovat avoinna kasvillisuudesta. Saaren keskiosa on kalliota. Kyseisellä alueella on myös kesämökki, joka jakaa saaren kahtia luoteisosaan ja kaakkoisosaan. Näistä kahdesta alueesta ainoastaan luoteisosaa on mahdollista tutkia. Saaren kaakkoisosa on erittäin kapea ja kaislikosta päätellen peittynyt lähes meren alle. Lisäksi kaakkoisosa ei juuri tarjoa soveliaita ankkurointipaikkoja. Ainoat mahdolliset ankkurointipaikat sijaitsevat liian lähellä saaren mökkiä.

IV Joukkue

- Saarelta ei juuri rakenteita löydy. Saaren luoteisosassa on ainoastaan yksi selkeä rakenteen jäänne. Alueelta löytyy myös muutamia muita rakenteiden jäänteitä, jotka ovat kuitenkin hävinneet täydellisesti maisemasta niin ettei niiden valokuvaaminen enää tule kysymykseen. Ainoastaan kevyt kohouma maanpinnalla paljastaa paikalla sijainneen rakenteen. Oletettavaa on, ettei saaren kaakkoisosasta löydy kuin yksi tai korkeintaan kaksi rakennetta, jos sitäkään. 

- Rakenteiden vähyys varmasti selittyy saaren koolla. Saari on ollut aivan liian pieni, jotta sinne olisi voinut sijoittaa suurempia määriä joukkoja. Idässä sijaitseva Gunnarsholm, etelässä sijaitseva Stackörn ja lännessä sijaitseva Elmholm ovat tarjonneet huomattavasti paremman tukikohdan suuremmalle määrälle joukkoja kuin pieni Furuön.

- Rakenteiden vähyydestä ja saarella sijaitsevasta kesämökistä johtuen Furuötä ei voi suositella tutustumiskohteeksi. Kaikki nähtävä mitä Furuöltä voi löytää, on esitelty tässä esityksessä yhden rakenteen voimin. Taistelun kulusta taas saa aivan riittävän hyvän kuvan kieretelmällä vesialuetta veneellä ja jättämällä rantautumisen väliin.

Gunnarsholmin ja Furuön taistelu 30.07.1941

Furuön rakenteet (Kartassa siniset neliöt)

 

Rakenteen numero kartalla

Huomautus

Rakenne No. 1

 

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela