[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

ELMHOLM

Elmholm

  - Elmholmin saari sijaitsee noin 29 kilometriä lounaaseen Tammisaaresta. Etäisyyttä Hankoon, joka sijaitsee Elmholmista etelään, tulee noin 8 kilometriä. Saarelle on pituutta pisimmässä kohdassa noin 420 metriä ja leveimmässä kohdassa saari on noin 370 metriä leveä. Kapeimmassa kohdassa saarella on leveyttä vain noin reilut 100 metriä.

- Saaren keskiosaa hallitsee laaja kallio, joka ulottuu saaren itärannalta aina länsirannalle. Saaren eteläkärjessä on sangen tiheä metsä ja maanpinta on saniaisten peitossa. Muuten puusto harvahkoa, kuten useimmissa tämänkokoisissa saarissa.

- Saaren lähivedet ovat erittäin kivisiä, joten hyvän ja turvallisen ankkuripaikan löytäminen on hieman ongelmallista. Lisäksi saaren eteläkärjessä on kesämökki, joka rajoittaa vapaata liikkumista saarella. Kesämökki sijaitsee alueella, jossa venäläiset itsepintaisesti pitivät puoliansa 16.08.1941, suomalaisten suoritettua tiedusteluhyökkäyksen Elmholmille.

- Saarelta löytyy sangen yllättävästi todella paljon rakenteiden jäänteitä. Rakenteiden löytyminen on sikäli yllätyksellistä, koska suomalaisten vuonna 1943 Hangon vuokra-alueesta piirtämän kartan mukaan alueella ei ole sijainnut ainuttakaan venäläisten linnoitetta. Kartan mukaan saaren pohjoisranta on ollut ainoastaan miinoitettu.

III Joukkue

- Kuitenkin suurin osa saarelta löytyvistä rakenteiden jäänteistä on venäläisten rakentamia, koska suomalaiset joukot eivät Jatkosodan sytyttyä kauaa viipyneet saarella. Venäläisten suorittama hyökkäys 29.07. - 30.07.1941 heitti suomalaiset joukot pois saarelta. Vuokra-alueen evakuoimiseen saakka Elmholm oli venäläisten hallussa. Rakenteiden sijainti paljastaa ne myös venäläisten rakentamiksi. Suomalaisten todennäköisimmät hyökkäyssuunnat lännestä ja pohjoisesta ovat olleet vahvasti linnoitetut. Saaren etelä- ja itäranta ovat puolestaan olleet heikoimmin suojatut.

- Jos suurin osa rakenteista olisi suomalaisten rakentamia, saaren etelä- ja itäranta olisivat nimenomaan tehokkaimmin linnoitetut, koska kyseiset ilmansuunnat olisivat todennäköisimmät venäläisten hyökkäyssunnat Horsöniltä.

- Elmholm ei Hangon rintaman taistelupaikoista ole millään tavalla erikoinen siinä mielessä, että saarelle kannattaisi pyrkiä ehdottomasti. Läheisellä Horsönin saarelle on esimerkiksi enemmän mielenkiintoista nähtävää kuin Elmholmilla. Lisäksi Elmholmilla sijaitseva kesämökki ei tee siitä kovin soveliasta sotahistorian tutustumiskohdetta, koska suurin osa taistelusta käytiin nimenomaan nykyisen kesämökin alueella.

Tiedusteluhyökkäys Elmholmille 16.08.1941

Elmholmin rakenteet (Kartassa siniset neliöt)

 

Rakenteen numero kartalla

Huomautus

Rakenne No. 1

 

Rakenne No. 2

 

Rakenne No. 3

 
Rakenne No. 4

Hyvin säilynyt rakenteen jäänne.

Rakenne No. 5

 

Rakenne No. 6

 

Rakenne No. 7

 

Rakenne No. 8  
Rakenne No. 9  
Rakenne No. 10  
Rakenne No. 11  
Rakenne No. 12

Majoituskorsun jäänne.

Rakenne No. 13 Majoituskorsun jäänne.
Rakenne No. 14  
Rakenne No. 15

 

Rakenne No. 16  
Rakenne No. 17  
Rakenne No. 18  
Rakenne No. 19  
Rakenne No. 20

 

Rakenne No. 21

 

Rakenne No. 22  
Rakenne No. 23  
Rakenteet No. 24 Majoitusalue. Useita rakenteita lähellä toisiansa.
Rakenne No. 25

 

Rakenteet No. 26

 

Rakenne No. 27

 

Rakenteet No. 28  

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela