[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [BENGTSKÄR]  [MORGONLANDET]  [HORSÖN]  [STACKÖRN]  [ELMHOLM]  [FURUÖN]

[GUNNARSHOLM]  [SOMMARÖAR]  [KÄRINGSHOLMARNA]  [GRÖNSKÄR]  [FURUSKÄR]  [DRAGSVIK]  [BORGARS]  [LAPPOHJA]

[LILLMARS]  [LILLKROKAN]  [STORKROKAN]  [HÄSTÖ & FURUHOLMEN]  [GRISLOM]  [STORA VALTERHOLM]  [LILLA LÅNGHOLM]

[VRAKHOLM]  [BJÖRKHOLM]  [ELGEN]  [KOHOLM & STOSKÄR]  [LÅNGHOLM]  [GLOSKÄR]  [SIVUKARTTA]

 

BENGTSKÄR

Bengtskär

 - Bengtskärin majakkasaari sijaitsee avomerellä noin 28 kilometrin päässä Hangosta, joka sijaitsee Bengtskäristä koilliseen. Etäisyys luoteessa sijaitsevalle Örön linnakkeelle, joka oli lähin paikka mistä Bengtskärin puolustajat saattoivat apua saada Bengtskärin taistelun aikana, on noin 14 kilometriä.

- Kasvillisuutta Bengtskärissä ei käytännössä ole. Ruohonkorsia isompia kasveja ei kalliosaarelta löydy. Korkeuserot ovat myös lähes olemattomia. Kovalla myrskyllä aallot lyövät saaren ylitse mistä todisteena on lukuisat lammikot keskellä saarta. Joissain lammikoissa jopa uiskentelee kaloja. Majakkasaarella vieraillessa ei voi olla hämmästelemättä, kuinka niin pienellä saarella saatettiin taistella lähes 18 tuntia!

- Bengtskäriin tutustuminen käy helpoiten vuoroliikennealuksella Hangosta, joka ajaa Hanko - Bengtskär väliä kesäisin joka päivä. Liikennöinnissä on kuitenkin säävaraus ymmärrettävistä syistä. Periaatteessa Bengtskäriin voi myös rantautua omalla veneellä, mutta sopivia rantautumispaikkoja on hyvin vähän. Joten jos veneitä on rannassa paljon, voi oma rantautuminen suojanpuolelle jäädä vain haaveeksi. Omalla veneellä rantautuminen myös vaatii sangen hyvän kelin pidemmälle ajanjaksolle, koska ulkomerellä mainingit saattavat olla yllättävän isoja vielä muutamia päiviä myrskynkin jälkeen.

Vartiomoottorivene ja panssarilaivan tykit

- Hangon rintaman aikaisia rakenteita saarelta toki löytyy Bengtskärin majakkarakennuksen ja tornin muodossa. Lisäksi osa ulkorakennuksista on seissyt saarella Bengtskärin taistelun aikana. Käytännössä majakan voi laskea yhdeksi puolustusrakenteeksi, koska sen jykevät seinät suojasivat suomalaisia puolustajia tehokkaasti. Ilman majakan jykeviä graniittiseiniä olisi taistelun tulos ollut toinen.

- Saarelta löytyvä tykkiasema, bunkkeri sekä useat erilliset tykkien jalustat ovat kuitenkin rakennettu Hangon rintaman tapahtumien jälkeen. Olen kuitenkin liittänyt kyseiset rakenteet osaksi tätä esitystä, koska ne kuvastavat sitä kuinka tärkeä paikka oli sotilaallisesti.

- Bengtskärin majakkaa voi varauksetta suositella vierailukohteeksi, vaikka itse Hangon rintama tai Bengtskärin taistelu ei kiinnostaisikaan. Kyseessä on kuitenkin hieman yli satavuotias majakka (Bengtskärin majakka valmistui 1906), joka on myös pohjoismaiden korkein. Kyseessä on sangen ainutlaatuinen käyntikohde eteläisessä suomessa. Bengtskärin taisteluun taas paikan päällä käyminen antaa aivan erilaisen kuvan, kuin vain kirjojen lukeminen.

Bengtskärin taistelu 26.07.1941

Bengtskärin rakenteet (Kartassa siniset neliöt)

 

Rakenteen numero kartalla

Huomautus

Majakkarakennus ja majakan torni

 

Rakenne No. 1

Tykkiasema ja bunkkeri.

Rakenne No. 2

Tähystys- ja tulenjohtopesäke.

Rakenne No. 3

Tykin jalusta.

Rakenne No. 4

Louhinta asteelle edennyt asema.

Rakenne No. 5

Tykin jalusta. Jalustasta ei ole valokuvia.

Copyright © 2006, 2007 Kimmo Nummela