[SISÄLLYSLUETTELO]  [PÄÄSIVU]  [HISTORIA]  [VESTERVIK]  [BREDVIK]  [GRUNDSUND]  [RILAX]  [STORÖN]  [PARGAS]

[PRÄSTKULLA]  [LÅNGSTRAND]  [VIMONBÖLE]  [STORHOLMEN]  [SKOGBYTRÄSKET]  [HARPARSKOG]  [SPJUTBÖLE]

[BJÖRKKULLA]  [VITSAND]  [BJÖRNHOLMEN]  [ODENSÖ]  [SOMMARÖ]  [SKÅLDÖ]  [BAGGÖN]  [SIVUKARTTA]

 

BAGGÖN

Baggön alue

  Karttamerkit

- Jos aloitit tähän esitykseen ja Harparskog-linjaan tutustumisen Vestervikin alueelta ja etenit alueita koko ajan järjestyksessä, olet nyt viimein saapunut Harparskog-linjan päätepisteeseen. Sen verran voin sanoa, että linjan läpikäyminen valokuvien avulla on huomattavasti nopeampi tapa, kuin kävellä linja kokonaan lävitse.

- Baggön alue on erittäin hyvä paikka lopettaa Harparskog-linjaan tutustuminen, koska alueelta ei juuri linnoitteita löydy. Selityskin tähän linnoitteiden vähäisyyteen on hyvin yksinkertainen. Etäisyys lähimpiin venäläisten hallussa olleisiin saariin on yli kymmenen kilometriä. Koko Harparskog-linjalla juuri Baggön alue on sijainnut kauimpana vihollisen joukoista. Tämän takia alueelle ei ole ollut kiirettä rakentaa kantalinnoitteita. Vihollisen eteneminen Baggön alueen tuntumaan olisi vaatinut lukemattomien saarien valtausta. Lisäksi Älgön (Elgö) jättimäinen saari sijaitsee venäläisten linjojen ja Baggön alueen välissä. Venäläisten olisi pitänyt kyetä valtamaan kyseinen saari kokonaan, ennen kuin hyökkäys kohden Baggön aluetta ja mannerta olisi tullut kyseeseen.

- Kun katsoo Hankoniemen alueen karttaa, näyttäisi siltä että helpomman hyökkäystien venäläisjoukoille olisi tarjonnut Hankoniemen länsipuoli. Siellä saaria on huomattavasti vähemmän ja jo muutaman pääsaaren valtaus olisi edistänyt mahdollista hyökkäystä tuntuvasti. Lisäksi länsipuolella vuokra-alueen raja meni erittäin lähellä Vestervikin, Bredvikin ja Grundsundin alueita. Näiden alueiden valtaamisen jälkeen hyökkäys olisi voinut edetä kohden Bromarvia ja mannerta.

Itäisin piste Hankoniemen maarintamalla

- Baggön alueen rakenteiden numeroinnissa on joitain kummallisuuksia. Rakenteiden numerot 459 ja 460 löytyvät myös muualta Harparskog-linjalta. Rakenne 459 löytyy Vitsandin alueelta ja rakenne 460 Harparskogin alueelta. Kyseiset rakenteet Baggön alueella olivat suunnitelman mukaan majoitusbunkkereita/korsuja. Näistä kahdesta ainoastaan rakenteen 459 jäänteen voi löytää maastosta.

- Muista Baggön alueen rakenteista ainoastaan numerosta 465 voi löytää viitteitä kartan osoittamasta paikasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain yksi rakenne, vaan useampia pienehköjä asemia. Rakenteiden ampumasuunta on kuitenkin yhteneväinen suunnitelman kanssa. Selkeästi rakenteen tehtävänä on ollut puolustaa puolustuslinjan vasemmasta sivustasta tulevaa hyökkäystä vastaan. Mahdollisen hyökkäysreitin vaikeus on kuitenkin vaikuttanut siihen, ettei linjan itäisintä pistettä ole edes suunniteltu ankkuroitavaksi kovin massiivisilla puolustuslaitteilla. Kun vertaa linnoitetta, joka sijaitsee linjan läntisimmässä pisteessä, tämä ero käy sangen selväksi.

- Toivottavasti olet pitänyt kiertomatkastasi Harparskog-linjalla. Aivan varmasti jotain on jäänyt uupumaan tästä esityksestä, koska kahden ihmisen on lähes mahdotonta aukottomasti haravoida puolustuslinjaa lävitse. Siinä tarvitsenkin Sinun apuasi. Olisin erittäin kiitollinen ihmisten lähettämistä selostuksista koskien puolustuslaitteita, jotka uupuvat tästä esityksestä. Mikään havainto ei ole liian vähäinen, etteikö siitä voisi lähettää minulle lyhyttä kuvausta. Lisäksi jos mahdollista, niin puolustuslaitteen sijainti olisi hyvä merkitä kartalle.

- Alla oleva karttalinkki on sijainnin ilmoittamisessa erittäin hyvä. Kyseisessä kartassa näkyy oikeassa yläkulmassa koordinaatit. Jos klikkaat kartalla kohtaa, jossa mahdollinen puolustuslaite sijaitsee, niin oikeassa yläkulmassa näkyy paikan koordinaatit. Nämä koordinaatit riittävät sijainnin ilmoittamisessa, jos muuta karttaa ei ole käytössä. Koordinaattien lisäksi karttaan voi myös merkitä sijainnit, klikkaamalla kohtaa: Tee linkki. Tämän jälkeen ruudulle ilmaantuu punainen nuppineula: Osoita sijainti. Kun olet klikannut kerran nuppineulaa, voit tämän jälkeen merkitä rakenteen sijainnin kartalle. Karttaa voi tarkentaa ja loitontaa kartan vieressä olevista + ja - painikkeista. Lisäksi kartan reunassa olevista nuolista karttaa voi vierittää haluamallesi alueelle.

Kansalaisen karttapaikka - Maanmittauslaitos

- Havaintoja voi lähettää minulle osoitteeseen:

- Henkilökohtaiset huomautukseni perustuvat tilanteeseen puolustuslinjassa vuosina 2005 ja 2006.

Rakenteet 4xx

- Rakenteista, jotka on numeroitu alkaen numero neljällä, löytyy kahta eri tyyppiä. Rakenteet 464 ja 465 olivat suunnitelmatasolla konekivääribunkkereita/korsuja. Rakenteet 459 ja 460 olivat puolestaan majoitusbunkkereita/korsuja. Mitään näistä rakenteista ei rakennettu suunnitelman mukaisesti.

 

Numero

Linnoituskortti

Huomautus

459 Ei

 Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Vitsandin alueelta.

460 Ei Toinen rakenne samalla numerolla löytyy Harparskogin alueelta.
464 Ei  
465 Ei  

Copyright © 2005, 2006 Kimmo Nummela